documentaire, 50 minuten                   

Margaret Staal-Kropholler (1891 - 1966) is de eerste vrouwelijke architect van Nederland. Zij groeit op met de Amsterdamse School, een stijl die haar goed ligt en waarin zij uitblinkt. Haar villa’s in Bergen en het atelier van Richard Roland Holst in Zundert zijn van een uitzonderlijke schoonheid, maar haar missie ligt op het gebied van de bruikbaarheid van de keuken. Zij wil huizen ontwerpen waarin het huishoudelijk werk tot een minimum kan worden beperkt. De film verbeeldt een persoonlijk en indringend verhaal van een vrouw die de wereld wil veranderen en daarvoor aangrijpt wat zij voor handen heeft: de architectuur.

In de film komen aan het woord:


Marloes van Haaren (architect) heeft veel restauraties en renovaties op haar naam staan van vooroorlogse woningbouw in Amsterdam, waaronder de gebouwen van Margaret Staal-Kropholler.


Karin en Dorrepaal en Saskia Oranje (beiden architect) werken bij bureau Uytenhaak aan de renovatie van het Louise Wenthuis, het laatste werk van Margaret Staal-Kropholler. Mevrouw Smalhout is bewoonster uit het eerste uur van dit gebouw.


Mevrouw Venekamp, Lizzy Venekamp, Clarisse Venekamp, Maggie Bourgonje-Venekamp en Maggie Bourgonje (dochter, kleindochters en achterkleindochter van Margaret).


Margaret Staal-Kropholler komt zelf aan het woord  via de vele teksten voor lezingen die zij schreef.

Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid is gemaakt door Wilma Kuijvenhoven en Magda Augusteijn. Eerder maakten zij een film over de restauratie van het Atelier van Richard Roland Holst. Magda en Wilma werden nieuwsgierig naar de architect hiervan: Margaret Staal-Kropholler.

De zeer fijn uitgewerkte bouwtekeningen van de architecte van dit atelier uit 1918 zijn betoverend.

In Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is een uitgebreide collectie originele tekeningen en teksten van Staal-Kropholler te vinden, bovendien maakten Magda en Wilma kennis met haar dochter die veel kan vertellen over haar moeder. Dit gaf de doorslag om een film te maken over deze bijzondere architecte.

Producent Eline Flipse (www.eliflifilm.com) verbond zich aan het project en diverse fondsen werden gevonden voor de financiële ondersteuning.


camera: Wilma Kuijvenhoven, Stefano Bertaccini - geluid en montage: Magda Augusteijn - stem Margaret: Ria Marks - componist: Maurice Horsthuis - geluidsnabewerking: Paul Gies kleurcorrectie: Loods Lux en Lumen - uitvoerend producent: Eline Flipse

AGENDA                                                                                    


Dvd is te koop voor € 15,- excl verzendkosten.

Om te bestellen, stuurt u een mail naar edit@studiovermeer.nl

Voor €3,15 is de film online te bekijken:

https://vimeo.com/ondemand/staalkropholler


14 november 2015 Filmhuis Gouda

12 september 2015 Open Monumentendag De Bazel, Amsterdam

7 maart 2015 Art Doc Festival Rome

22 november 2014 uitzending Nostalgienet

5 november 2014 Filmhuis Lumen in Delft

13 april 2014          t Hoogt in Utrecht ism Aorta

2 maart 2014          Eesterenmuseum

23 februari 2014    Filmtheater CineBergen

20 februari 2014    Atria

10 januari - 7 februari 2014 stadsarchief

29 december 2013 uitzending AT5 20.00 en om 22.00

17 november 2013  ABC in Haarlem

13 oktober 2013 Première op het

                                  Architectuur Film Festival Rotterdam


lees het ARTIKEL in het PAROOL

Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid