documentaire, 52 minuten                 

Het Schip

Het Schip van Michel de Klerk, zijn meest extreme werk, wordt gerestaureerd. Zijn de eisen van de architecten wel haalbaar voor de ambachtslieden van deze tijd?In de film komen aan het woord


Journalist, schrijver: Max van Rooy

Kunst historicus: Frans van Burkom

Project Manager bij Eigen Haard: Cisca van der Leeden

Partner Archivolt Architects: Ramon Pater

Eigenaar Zilverschoon steenfabriek: Derck Zilverschoon

Inspecteur monumentenzorg: Hans Boonstra
In 1917 krijgt Michiel de Klerk van woningcoöperatie Eigen Haard de opdracht een woningbouwcomplex voor arbeiders te ontwerpen. Het werd zijn meest extreme werk, in de volksmond bekend als Het Schip. Het werd een prachtig icoon van de Amsterdamse School. De combinatie van detaillering in relatie tot de hoofdcompositie maakt het bouwwerk tot een groot visueel spektakel. “Je weet gewoon niet waar je kijken moet” aldus Max van Rooy, kleinzoon van H.P. Berlage.


In de documentaire wordt het restauratieproces van Het Schip wordt gevolgd, en met gebruikmaking van archiefmateriaal wordt de achtergrond geschetst van de sociale woningbouw uit die tijd. Al eerder, in de jaren ’ 70, werd Het Schip grondig gerestaureerd, maar helaas met gebruikmaking van de verkeerde baksteen. Dit soort fouten mogen nu niet meer gemaakt worden. " De steen en vooral de kleur van de steen is van essentieel belang, dat is de verf van Michel de Klerk" , aldus van Rooy.

Regie: Wilma Kuijvenhoven

Camera: Roel van 't Hof, Wilma Kuijvenhoven

Montage: Bobbie Roelofs

Muziek: Maurice Horsthuis

Producent: Eline Flipse Eliflifilms
Regisseur Wilma Kuijvenhoven:


"De documentaire is een ode aan de schoonheid. De architectuur van de fabriek waar de stenen worden gebakken, de pannen die één voor één worden gevormd, de machines, de detaillering van Het Schip, het is allemaal van een wonderlijke schoonheid en toont ons een wereld van oude ambachten en vakmanschap. De Klerk zag het als zijn taak het ambachtswerk te bezielen en tot kunst te verheffen. En kunst voor 'gewone mensen' dat was een revolutionair idee in die tijd."


Dvd is te koop voor € 15,- excl verzendkosten.

Om te bestellen, stuurt u een mail naar edit@studiovermeer.nl


Voor € 3,15 kan de film kan online worden bekeken via


https://vimeo.com/ondemand/hetschip?