beschouwende documentaire, 51 minuten                 

Ecophilia

Deze film is te plaatsen in het kader van het vakgebied van de milieufilosofie. Dit gebied houdt zich bezig met de relatie tussen mens en milieu vanuit een filosofisch perspectief.


Naar aanleiding van de verandering van het klimaat gaat filmmaakster Magda Augusteijn op zoek naar hoe zij zich als mens tot natuur kan verhouden.

Voor deze zoektocht gaat ze mee op reis met een groep Nederlandse Biologiestudenten naar de wilde, onaangetaste natuur van het Amazone regenwoud.

Deze jonge mensen vinden het belangrijk dat de natuur beschermd wordt. Maar wat moeten we precies beschermen? Voor wie beschermen we het? Sinds wanneer is die bescherming zo belangrijk?


Een onderzoekende documentaire over de cultuur-historische aspecten van natuur en een afscheid van de wilde, onaangetaste natuur.

In de film komen aan het woord


Docent en begeleider: Vijko Lukkien

Studenten: Lucas de Haan, Martin Oosterhout, Cora Verdijk, Iris van Hamersveld, Mandy Wierenga, Vince Douwes, Annick van der Laan, Laura Dijkhuizen


In 2015 deden zij de cursus “methodieken voor natuurbehoud in het Amazoneregenwoud” in het kader van hun Master Biologie aan de Universiteit Utrecht.


Verder waren mee:

Begeleiders: Marijke van Kuijk en Pipasi Jeurissen

Studenten: Robert Buisman, Stef Driesen, Lisa Freitag, Jeroen Jongerius.

Magda: "Als kind zag ik natuur altijd als iets groots, iets dat verantwoordelijk is voor ons, mensen. Wij komen er immers uit voort, wij zijn ervan afhankelijk, als de mens stopt te bestaan, dan zal de natuur gewoon doorgaan.

En dat is natuurlijk ook zo, maar daarmee ging ik er ook van uit, dat de mechanismen van de natuur zodanig werken dat mensen er zondermeer op kunnen vertrouwen dat de de natuur ons voortbestaan als soort garandeert. En dat is natuurlijk niet zo.

Met het maken van deze film kom ik tot het besef dat de mens zich in een positie heeft geplaatst waarin hij verantwoordelijk is voor het in standhouden van natuurlijke gebieden, wil hij zichzelf behouden. Maar die verantwoordelijkheid is verwarrend, het botst met mijn idee van “wat is een mens?”. In mijn idee is een mens namelijk een diersoort, een onderdeel van de natuur, de natuur voedt de mens - en niet andersom. Dus moet ik mijn beeld van de mens nu bijstellen? En dus ook het beeld dat ik heb van mezelf?"Camera, regie, montage:

Magda Augusteijn


Regie coach: Eline Flipse

Producent: Annemiek van der Hell  www.windmillfilm.com

Sounddesign: Tom Nestelaar

Engelse vertaling: Annie Perkins

met dank aan: Stichting Trésor

www.tresorrainforest.org

en Universiteit Utrecht(placeholder)